• 3 hónap telt el az utolsó módosítás óta
  • 2perc
  • 408szó
  • 846olvasás

Egy elég drága szoftverfejlesztési hiba – a Mariner-1 pusztulása

A Mariner-1 egy amerikai űrszonda volt, amelyet 1962. július 22-én 9:21:23-kor indítottak el, s amelyet a biztonsági tiszt 293 másodperccel az indítás után megsemmisített. Az űrszonda közel 54000 alkatrészből állt, körülbelül 20 fontnyi vagyis 9 kg-nyi műszert szállított (volna) és 2500 órán keresztül szerették volna a Földdel a kapcsolatot fenntartani, ami eléggé ambíciózus cél volt. Az eredeti cél a Vénusz bolygó volt.

A baleset elsődleges oka az volt, hogy a légi jelzőfény nem működött, s egy kódhiba miatt a számítógép elfogadta a földi vevő frekvenciáját, amikor a jármű jeladóját kereste. A számításokba aztán a földi jeladó koordinátáját helyettesítette be, s ez helytelen iránykorrekcióhoz vezetett. Ennek megfelelően rossz volt a irányzék, így a földi irányítás biztonsági tisztje végül a megsemmisítése mellett döntött. Nem volt egyszerű döntés, hiszen a Mariner-1 ára 554 millió dollár volt, amely az egyéb költségekkel 630 millió dollárra rúgott. Mindez az indítás után 293 mp (más források szerint 294,5 mp) után történt.

A kódhiba egyébként nem egy hiányzó kötőjel volt, ahogyan gyakran írják, hanem két karakter felcserelése, amikor az R̄ helyett R szerepelt, de az igaz, hogy egyetlen karakter ára volt a többszáz millió dollár. A hibát azonban nem a programozók követték el, hanem már a program specifikációjában volt, amelyet a programók követtek. Mindez jelentősen hozzájárult a szoftverfejlesztés fejlődéstörténetéhez, hiszen eléggé tanulságos lecke volt a szoftvermérnököknek. A fenti tények ellenére Arthur C. Clarke „a történelem legdrágább kötőjelének” nevezte a hibát.

A hibajavítás egyébként gyorsan megtörtént, s a (pontosan ugyanolyan) Mariner-2 már 1962. augusztus 27-én elindulhatott a Vénusz felé, s december 14-én már adatot is szolgáltatott róla.

 Források

Hogyan értékeli a posztot?

Kattins a megfelelő csillagra!

Átlagpontszám 0 / 5. Értkelés 0

Még nem értékeltél!

Vélemény, hozzászólás?