• 3 hónap telt el az utolsó módosítás óta
  • 2perc
  • 327szó
  • 258olvasás

Rhett Allain, a Southeastern Louisiana Egyetem fizika docense számos érdekes kérdést, ténynek tűnő állítást megvizsgált már. Az egyik (informatikai szempontból) viszonylag érdekes kérdés volt, hogy mennyi energiát égetünk el egy egérkattintással.

A kalória egy energiaegység, amelyet kettős értelemben használunk. A ‘kis’ kalória az az energia, amely 1 gramm víz 1 Celsius-fokos hőmérsékletéhez szükséges. A ‘nagy’ kalória ennek az ezerszerese (valójában ez kilokalória, de nem úgy hívjuk a hétköznapi életben).

Az élelmiszereken a feltüntetett energiaegyenérték a kilokalóriára vonatkozik, így a 100 kalóriás cukorka valójában 100.000 kalóriás 🙂

A joule egy másik energiaegység, amelyből 4,2 egy kalóriának felel meg.

Hogyan számolható ki az egérkattintás energiahasználata?

A kattintási erő az az erő, amely során az ember ujja megnyomja az egeret, legyen mondjuk 0,5 newton. Az elmozdulási távolság pl. 1 mm, az a távolság, amennyit az ujjunk elmozdul. Az erőt és távolságot megszorozva 0,00005 joule-t kapunk, ami kb. 10-7 kilokalóriának felel meg.

Ha a szükséges erőt kissé megnövelem vagy a távolságot határozom meg kissé nagyobbra, akkor sem igazán fogok sokkal nagyobb értéket kapni.

Ha maradok az iménti értéknél, vagyis 10-7 kilokalóriánál, az azt jelenti, hogy közel tízmillió kattintásra lenne szükség egy kilokalória elégetéséhez, de még egy ‘kis’ kalóriához is kellene kb. tízezer.

Ha másodpercenként kb 10 kattintást teszünk, amely eléggé gyorsnak mondható, akkor folyamatosan kattintva kb. 11,5 nap alatt már el is égetnénk egy kilokalóriát.

Fogyókúrás megoldásnak nem igazán nevezhető …

 Források

djp

Hogyan értékeli a posztot?

Kattins a megfelelő csillagra!

Átlagpontszám 0 / 5. Értkelés 0

Még nem értékeltél!

Vélemény, hozzászólás?